-

NICORETTE® vraag en antwoord

NICORETTE® Menthol mint mondspray

Waarom werkt NICORETTE® Menthol mint mondspray zo snel?

Doordat de oplossing in de mond verstoven wordt, komt ze rechtstreeks in contact met de slijmvliezen. Via die slijmvliezen wordt ze snel in het lichaam opgenomen. Aanbevolen dosis: start met één verstuiving van 1 mg/spray. Vermindert je trek niet na enkele minuten, gebruik dan een tweede verstuiving. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat 2 verstuivingen van NICORETTE® Menthol mint mondspray de drang om te roken binnen 60 seconden verlichten.

Mag ik nog roken tijdens het gebruik van NICORETTE® Menthol mint mondspray?

Neen, tijdens de behandeling met de spray moet je volledig stoppen met roken.

Hoe open ik NICORETTE® Menthol mint mondspray?

Schuif eerst de knop met je duim naar beneden tot je hem lichtjes naar binnen kan drukken. Druk niet te hard. Hou daarna de knop ingedrukt en schuif je duim weer naar boven om vervolgens de bovenkant van de verstuiver de ontgrendelen. Laat dan de knop los. Voor meer informatie kan je hier de demonstratievideo bekijken.

Wat gebeurt er als de spray in mijn keel of op mijn lippen terechtkomt?

Dat is op zich niet zo erg, maar het is zeker niet de bedoeling. Om te voorkomen dat de spray je lippen raakt, hou je de verstuiver zo dicht mogelijk bij je mond. Om te vermijden dat hij in je keel terechtkomt, mag je niet inademen of slikken tijdens het verstuiven. Probeer voor het beste resultaat ook gedurende de eerste seconden na de verstuiving niet te slikken. Bekijk hier de demonstratievideo!

Waarom verschijnt er niet altijd meteen een fijne mist?

Als je de spray voor het eerst gebruikt of als je hem een paar dagen niet gebruikt hebt, moet je de spraypomp eerst voorbereiden. Druk een paar keer stevig op de bovenzijde tot een fijne mist verschijnt. Bekijk hier de demonstratievideo

Hoe vermijd ik dat ik te veel nicotine opneem als ik de spray gebruik?

Één verstuiving komt neer op 1 dosis van 1mg. Indien je behoefte aan een sigaret na 1 verstuiving nog niet onder controle is, mag je een tweede gebruiken. Gebruik maximaal 4 dosissen per uur en in totaal niet meer dan 64 dosissen per dag. Het is de bedoeling dat je het stappenplan volgt en je nicotineverslaving geleidelijk aan afbouwt.

Kan ik NICORETTE® Menthol mint mondspray gebruiken in combinatie met andere nicotinevervangers?

Neen, de spray mag niet gebruikt worden in combinatie met andere nicotinevervangers.

Hoe lang is NICORETTE® Menthol mint mondspray houdbaar?

De spray is twee jaar houdbaar. De exacte houdbaarheidsdatum van de spray staat vermeld op de verpakking.

Kan ik NICORETTE® Menthol mint mondspray gebruiken als ik zwanger ben?

Stoppen met roken is de enige en meest doeltreffende maatregel om je gezondheid en die van je baby te bevorderen. Daarom wordt geadviseerd om helemaal te stoppen met roken zonder gebruik van nicotinevervangers. Het risico dat gepaard gaat met blijven roken kan een groter gevaar inhouden voor je baby dan het gebruik van nicotinevervangende producten in een rookstopprogramma onder toezicht. Indien je zwanger bent, mag het gebruik van NICORETTE® Menthol mint mondspray alleen worden opgestart na advies van een zorgverlener.

Kan ik NICORETTE® Menthol mint mondspray gebruiken als ik jonger ben dan 18 jaar?

Neen, de spray mag niet gebruikt worden door adolescenten jonger dan 18 jaar.

NICORETTE® Kauwgom

Kan ik NICORETTE® Kauwgom gebruiken wanneer ik zwanger ben?

Zwangere vrouwen wordt afgeraden NICORETTE® te gebruiken. Het is echter bewezen dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor de baby. Vooraleer u de kauwgommen gebruikt tijdens de zwangerschap, vraagt u best advies aan uw dokter.

Als ik eerst minder wil gaan roken, om vervolgens te stoppen, hoeveel NICORETTE® Kauwgommen moet ik dan gebruiken om het gewenste effect te verkrijgen?

Meer informatie vindt u terug in het hoofdstuk 'Dosering' in de rubriek kauwgom.

Ik ben bang dat ik te veel nicotine zal opnemen. Is het beter de kauwgom van 2 mg te nemen in plaats van die van 4 mg?

Afhankelijk van de ernst van uw verslaving moet u de 2mg kauwgom of 4mg kauwgom gebruiken. Respecteer de aanbevolen dosis en wijze van toediening zoals weergegeven in de bijsluiter. Op die manier ontvangt u de juiste hoeveelheid nicotine om uw zin in roken te bedwingen en is er geen risico op overdosering.

Wilt u weten hoe zwaar u verslaafd bent, doe dan de test via volgende link.

Wanneer ik wil stoppen, hoeveel NICORETTE® Kauwgommen heb ik dan nodig om het gewenste effect te verkrijgen?

8 tot 12 kauwgommen per dag – met de gepaste concentratie - volstaan. Wij raden u aan de therapie gedurende minstens drie maanden verder te zetten, omdat het risico op hervallen dan het grootst is. Na drie maanden kunt u geleidelijk aan afbouwen.

Wie moet de 4 mg kauwgom gebruiken?

Rokers die zwaar verslaafd zijn aan nicotine moeten vanaf het begin de 4 mg kauwgom gebruiken. Voor de andere rokers is de 2 mg kauwgom over het algemeen voldoende. Blijft u echter zin hebben in roken, dan raden wij u aan de 4 mg kauwgom te gebruiken. Respecteer de aanbevolen dosis en wijze van toediening zoals weergegeven in de bijsluiter. Op die manier ontvangt u precies de hoeveelheid nicotine die u nodig hebt om uw zin in roken te bedwingen.

Meer informatie over de NICORETTE® producten

Raadpleeg de bijsluiter online. Surf naar http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/geneesmiddeleninformatiebank/default.htm en geef bij productnaam "Nicorette" in.

NICORETTE® is een geneesmiddel aangewezen bij het stoppen met roken, met als werkzaam bestanddeel nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. NICORETTE® niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft, recent een beroerte heeft gehad of (voor de kauwgom) een ontsteking in de mond, keel of slokdarm heeft. NICORETTE® mondspray niet gebruiken indien u jonger bent dan 18 jaar of indien u nog nooit gerookt hebt. Slagingskans placebo: 5,6% en met mondspray 13,8% i.c.m. 3 begeleidingssessies, gemeten over 52 weken. NICORETTE® niet gebruiken tijdens de borstvoeding. Raadpleeg uw arts voordat u NICORETTE® gebruikt tijdens de zwangerschap. KOAG nr.: 33-1011-1439.