-

Mythes over nicotine

Mythe: Bij roken is het de nicotine die verantwoordelijk is voor de schadelijke gevolgen voor de gezondheid

Feit: De belangrijkste ongewenste nevenwerking van nicotine in tabaksproducten is de afhankelijkheid, die door het gebruik van tabak wordt onderhouden. Gezien de meeste rokers verslaafd zijn aan nicotine, blijven ze zichzelf blootstellen aan de giftige stoffen in sigaretten. Het zijn de andere chemische stoffen die in de sigaretten zitten, en niet de nicotine, die verantwoordelijk zijn voor de meeste ongewenste neveneffecten van roken.

Mythe: Nicotine is verantwoordelijk voor de gele verkleuring van vingers en tanden

Feit: Het is niet de nicotine, maar de teer in de sigaretten die de lelijke geelbruine verkleuring van vingers en tanden veroorzaakt.

Mythe: De nicotinevervangende therapie is niet minder schadelijk dan roken

Feit: De voordelen van de nicotinevervangende therapie die wordt gebruikt om te stoppen met roken, wegen ruimschoots op tegen de risico's van roken. De nicotine die in de nicotinevervangende therapie zit, wordt vervaardigd door middel van farmaceutische methodes die aan regels onderworpen zijn. Vergeleken met de nicotinevervangende therapie bevatten sigaretten meer dan 4000 andere chemische stoffen. Het zijn die stoffen, en niet de nicotine, die verantwoordelijk zijn voor de meeste schadelijke effecten.

Mythe: De nicotinevervangende therapie vervangt de ene verslaving door de andere

Feit: Het risico op verslaving aan de nicotine in geneesmiddelen is zeer zwak in vergelijking met de nicotine die in tabaksproducten zit. Er zijn zeer weinig gevallen bekend van misbruik van nicotinevervangende therapie vergeleken met tabaksproducten. De kans op misbruik (d.w.z. een gebruik om andere redenen dan stoppen met roken) van en verslaving aan geneesmiddelen op basis van nicotine die momenteel beschikbaar zijn, is zeer klein.

Mythe: De nicotinevervangende therapie leidt tot gewichtstoename

Feit: Sigaretten bevatten nicotine, een opwekkende stof. De meeste rokers worden een beetje dikker wanneer ze stoppen met roken. Bij de nicotinevervangende therapie komt nicotine vrij (minder dan bij sigaretten) en het is gebleken dat sommige soorten nicotinevervangende therapie kunnen helpen de gewichtstoename te beheersen bij mensen die proberen te stoppen met roken.

NICORETTE® is een geneesmiddel aangewezen bij het stoppen met roken, met als werkzaam bestanddeel nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. NICORETTE® niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft, recent een beroerte heeft gehad of (voor de kauwgom) een ontsteking in de mond, keel of slokdarm heeft. NICORETTE® mondspray niet gebruiken indien u jonger bent dan 18 jaar of indien u nog nooit gerookt hebt. Slagingskans placebo: 5,6% en met mondspray 13,8% i.c.m. 3 begeleidingssessies, gemeten over 52 weken. NICORETTE® niet gebruiken tijdens de borstvoeding. Raadpleeg uw arts voordat u NICORETTE® gebruikt tijdens de zwangerschap. KOAG nr.: 33-1011-1439.