Twee vriendinnen in gesprek op café

Als niet-roker omgaan met rokers

Kunnen omgaan in het gezelschap van rokers

Als je stopt met roken, kan het moeilijk worden om verleidingen en oude gewoonten te vermijden. Dat is zeker het geval in het gezelschap van mensen met wie je vroeger al wel eens een sigaretje opstak. Met deze tips kan je oude gewoonten vermijden zonder het contact met je vrienden te verliezen.

Veranderen van omgeving!

De combinatie van stoppen met roken en toch nog oude rokersvrienden zien kan moeilijk zijn. Wat zou het opleveren als je eens iets nieuws voorstelt waarbij de sigaretten niet centraal staan? Als je vroeger op vrijdagavond gewoonlijk een glas wijn ging drinken met de vrienden en daarbij natuurlijk een sigaretje opstak, kan je in plaats daarvan voorstellen om eens naar de film of een restaurant te gaan. Of je bezoekt in de namiddag een tentoonstelling of gaat samen picknicken in het park.

Als je vroeger je rookpauze gebruikte voor een gezellige babbel met de collega's, stel dan nu eens een koffiepauze of een wekelijkse lunch voor. Stoppen met roken hoeft niet te betekenen dat je minder onder de mensen kan komen. Je hebt gewoon een beetje fantasie en flexibiliteit nodig. En als extra bonus ontdek je misschien wel nieuwe spannende dingen!

Wees voorbereid!

Je wilt stoppen met roken. Wat je niet wilt: Jezelf volledig isoleren en geen plezier meer hebben. Het is verstandig dat je in het begin bepaalde plekken en situaties vermijdt en waarschijnlijk zie je liever af van heel wat sociale activiteiten tot de drang naar de sigaret langzaamaan verdwijnt. Maar sommige uitnodigingen wil je gewoon niet weigeren, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een belangrijke bijeenkomst op het werk. Dat hoeft ook helemaal niet, zolang je maar goed voorbereid bent.

Dan is het handig als je een nicotinevervanger bij de hand hebt, zodat je niet aan de verleiding zal toegeven als de drang naar een sigaretje te groot wordt. Als je vooral tijdens sociale situaties rookte, zal de NICORETTE® Spray waarschijnlijk wel helpen: vaak mis je de hand-naar-mondbeweging of het gevoel iets in de hand te hebben.

Zoek steun!

De meeste mensen weten echt wel dat het goed is om te stoppen met roken en dat het de moeite waard is daarbij te helpen! En ze begrijpen ook dat het een hele uitdaging is waar heel wat wilskracht voor nodig is. Daarom zullen de meeste mensen je bij je beslissing steunen. Maar er zijn ook mensen die helemaal niet behulpzaam zijn of je zelfs aansporen om een sigaret te roken. "Kom op, eentje kan geen kwaad."

Maar eentje kan wel degelijk kwaad! Want één sigaret leidt al snel tot een tweede, een derde en een vierde. Leg in die gevallen uit hoe belangrijk stoppen met roken voor je is. Als die persoon dan nog blijft aandringen, is het waarschijnlijk nuttig zijn of haar gezelschap een tijdje te vermijden. Er zijn genoeg andere mensen die je steunen en helpen om je doel voor ogen te houden.

Blijf gemotiveerd!

Regel nummer één als je stopt met roken: Concentreer je op het positieve. Ja, stoppen met roken kan bijzonder stressvol zijn, maar denk aan al het geld dat je zal besparen als je geen sigaretten meer hoeft te kopen. Of hoe erg je gezondheid en je huid erop vooruit zullen gaan. Of hoe gelukkig je de mensen maakt die belangrijk zijn voor jou.

Herinner jezelf telkens opnieuw aan al die positieve kanten: Hang een briefje op de koelkast of aan je bureau. Je kan zelfs een foto van je droomvakantie ophangen die je je binnenkort dankzij je rookstop zal kunnen veroorloven. Het helpt om gemotiveerd te blijven als je je op die aspecten concentreert. Het is vooral nuttig als je weer eens nee moet zeggen tegen een rookpauze met collega's.

Lees meer over het gamma van de NICORETTE® nicotinevervangerswaarmee je altijd voorbereid bent, of luister hier naar de verhalen van mensen die al eerder gestopt zijn met roken.