Twee vrouwen joggen in het park

Stoppen met roken zonder aan te komen

Stoppen met roken betekent niet noodzakelijk meer kilo's op de weegschaal

Je wilt stoppen met roken, maar bent bang dat je zal aankomen? Hier ontdek je waarom veel voormalige rokers aankomen als ze gestopt zijn en wat je zelf tijdens je rookontwenning tegen die extra kilo's kan doen.

Zal ik als voormalig roker aankomen?

Dat is een van de dingen die rokers zich het vaakst afvragen als ze overwegen te stoppen met roken. Nou, dat kan kloppen: het is inderdaad mogelijk dat je tijdens de ontwenningsfase wat aankomt. Ongeveer 80 – 90%  van alle "ex-rokers" komt gemiddeld 2,6 – 5,3 kg bij.

Hoe komt het dat ik aankom als ik stop met roken?

Nicotine heeft op twee manieren invloed op de stofwisseling. Aan de ene kant verhoogt de stof het energieverbruik van het lichaam, maar tegelijk onderdrukt deze de eetlust en het hongergevoel. Die twee factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld circa vier tot vijf kilogram lichter is dan een niet-roker van hetzelfde geslacht en met dezelfde lengte en leeftijd.

Als je stopt met roken, valt de "gewichtreducerende" werking van de nicotine weg. Het energieverbruik van het lichaam daalt en de eetlust en het hongergevoel nemen weer toe. Het grote verlangen naar eten kan ook door bepaalde behoeften worden uitgelokt, zoals opwinding, ontspanning, troost, pauze, beloning en contact. Allemaal zaken die  eerder door het roken werden vervuld. De overbodige calorieën die worden opgenomen door vaker te eten, slaat het lichaam op in de vorm van vet.

Tips: Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Door evenwichtig en gezond te eten kan je voorkomen dat je aankomt. Eet veel fruit, groenten en volkorenproducten en vermijd graanproducten, zoetigheid en vette voeding.

Doe daarnaast ook aan sport. Veel bewegen helpt niet alleen actief tegen aankomen, maar daardoor wordt stoppen met roken ook een stuk makkelijker. Je bent met iets anders bezig, hebt minder last van stress en zal je snel fitter, frisser en gezonder voelen

Kunnen nicotinevervangers helpen?

Als je nicotinevervangers gebruikt tijdens je rookstoppoging, kan het voor jou makkelijker worden om op gewicht te blijven. De nicotine die via de nicotinevervangers in het lichaam terechtkomt, heeft een vergelijkbaar effect als nicotine die in het lichaam terechtkomt wanneer je een sigaret rookt: het energieverbruik ligt wat hoger en tegelijk wordt het verlangen naar eten, dat mogelijk mee wordt uitgelokt door de nicotineontwenning, onderdrukt.

Nicotinekauwgom heeft een extra voordeel: Het kauwen leidt af en terwijl je dat doet, heb je niet de neiging om naar calorierijke zoetigheden te grijpen. Als je je nicotinetoevoer via nicotinevervangers de volgende weken vermindert, krijgt het lichaam de tijd om geleidelijk te wennen. Je krijgt zo verschillende weken de tijd om te leren hoe je op een andere manier met hongeraanvallen en een grotere eetlust kan omgaan dan door naar snoep te grijpen.

Lees nu hoe de therapie met nicotinevervangers je kan helpen te stoppen.