Man speelt met kind op weide

Stoppen met roken – Voordelen

Je gezondheid zal je dankbaar zijn ...

Wil je graag stoppen met roken of denk je er nog over na? Je doet je gezondheid en jezelf met deze stap een groot plezier! Er zijn tal van voordelen die je zelf tijdens en na het stoppen met roken zal ontdekken.

Voordelen voor het lichaam

Voordelen voor het uiterlijk

Voordelen voor de geest

Voordelen voor de portemonnee

Stop met roken en doe je lichaam een plezier

Voor de meeste rokers is de gezondheid de belangrijkste reden om te stoppen met roken. Is dat ook voor jou het geval? Dan hebben wij goed nieuws voor je: je lichaam begint zich al enkele uren na je laatste sigaret te herstellen.

Rookvrij: voordelen voor de gezondheid

Als je beslist dat je gaat stoppen met roken, worden de risico's op heel wat ziekten een stuk kleiner. Door te stoppen met roken daalt het risico met ongeveer een vijfde voor alle soorten kankers (bijvoorbeeld longkanker). Ook het risico op hartproblemen, zoals een hartinfarct, op hoge bloeddruk, een beroerte of andere ziekten aan de bloedvaten wordt kleiner en de levensverwachting neemt toe.

Bovendien herstellen de longen en de luchtpijptakken zich bij mensen die gestopt zijn met roken en de kortademigheid en chronische bronchitis (de rokershoest) nemen af. Lees meer over het thema in het gedeelte "Roken: Gevolgen voor de gezondheid".

Stoppen met roken: voordelen voor het uiterlijk

De voordelen van het stoppen met roken gaan verder dan enkel je gezondheid. Als je stopt met roken, herstelt bijvoorbeeld ook je huid. Die heeft vaak als gevolg van het roken een slechtere doorbloeding, veroudert daardoor sneller en wordt vaal. Zodra je gestopt bent met roken, krijgt de huid meestal weer een betere doorbloeding en wordt daardoor vaak stralender en egaler.

Ook de handen en tanden profiteren ervan dat je niet meer rookt: Lelijke verkleuringen aan de vingers en op de tanden behoren tot het verleden. Die worden overigens, in tegenstelling tot wat men doorgaans gelooft, niet veroorzaakt door de nicotine, maar door de teer in de tabak. Als je bang bent dat je door te stoppen met roken zal aankomen, lees dan meer over dit thema Stoppen met roken zonder bij te komen.

Ook mentaal zijn er voordelen

Waar is de dichtstbijzijnde sigarettenautomaat? Hoe lang duurt de film nog? Is het onbeleefd om nu op te staan en te gaan roken? Dit soort vragen ken je vast wel. Roken betekent ook stress. Zodra je de ontwenningsverschijnselen die bij het begin horen overwonnen hebt, zal je merken dat de typische rookstress tot het verleden hoort. Maar ook mentaal is de overgang moeilijk. Hoe je met nicotinevervangers langdurig rookvrij kan worden en welke methode voor jou de beste is, ontdek je in het gedeelte "Stoppen met roken."

Je portemonnee zal je dankbaar zijn

Een extra factor zijn natuurlijk de uitgaven. Sigaretten worden steeds duurder – daarom is het de moeite waard om eens te berekenen hoeveel je per week, per maand en per jaar aan roken uitgeeft en wat je in de plaats daarvan met dat geld zou kunnen doen. Gebruik de NICORETTE®  Budgetcalculator en ontdek hoeveel geld je in de toekomst kan besparen. 

Je wilt stoppen met roken? Ontdek hier de geschikte methode om te stoppen met roken.