Zwangere vrouw ligt op de sofa en legt de handen rond de buik

Roken tijdens de zwangerschap en borstvoeding ...

... en als er een kinderwens is

“Moet ik tijdens de zwangerschap, tijdens de borstvoeding of als ik een kinderwens heb, echt helemaal stoppen met roken?” Ja, stoppen met roken was nog nooit zo belangrijk als nu. Lees hier alles over de risico's van roken en over rookstopmethoden speciaal voor vrouwen.

Roken tijdens de zwangerschap: Gevolgen

Roken en borstvoeding

Gevolgen van roken, in het bijzonder voor vrouwen

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Rookstop bij een kinderwens

Stoppen met roken tijdens de borstvoeding

Roken tijdens de zwangerschap: gevolgen voor het ongeboren kind

Heel wat vrouwelijke rokers onderschatten het gevaar van elke nieuwe sigaret voor het kind in hun buik. Toch nemen ze hiermee grote risico's voor de gezondheid van hun baby.

Het risico op

  • aangeboren afwijkingen
  • vroeggeboorte
  • een baby met een laag geboortegewicht
  • of zelfs een miskraam of een doodgeboren kind

wordt groter door te roken tijdens de zwangerschap.

Na de geboorte zijn kinderen van moeders die gerookt hebben bovendien vatbaarder voor infecties en ook het risico op een plotse wiegendood neemt toe. Zelfs passief roken en een laag tabaksgebruik tijdens de zwangerschap zijn schadelijk voor het ongeboren kind.

Roken en borstvoeding

De giftige stoffen in de tabak komen onmiddellijk terecht in de moedermelk. De concentratie van de nicotine is in de moedermelk drie keer zo hoog als in het bloed van de moeder. Als zware rooksters borstvoeding geven, worden bij het kind vaak

  • onrust
  • problemen bij het drinken
  • spijsverteringsproblemen (kolieken) en
  • braken

vastgesteld. Bovendien komen baby's van rokende vrouwen langzamer aan en worden ze sneller gespeend. Want zwaar roken remt de toeschietreflex af, vermindert de hoeveelheid melk en veroorzaakt nog andere problemen bij de borstvoeding. Hoe zwaarder er gerookt wordt, hoe duidelijker de problemen zijn. Daarom is het belangrijk dat het tabaksgebruik zo laag mogelijk blijft en eigenlijk het liefst volledig gestopt wordt.

Andere gevolgen van roken, in het bijzonder voor vrouwen

Roken in combinatie met voorbehoedsmiddelen (bijv. de pil) bevordert de vorming van bloedproppen, beschadigt en versmalt de wanden van de bloedvaten (trombose) en verhoogt significant het risico op hart- en vaatproblemen – wat kan leiden tot een beroerte of een longembolie. Sigaretten zijn ook vaak de oorzaak van een onregelmatige menstruatiecyclus die vaak pijnlijker is. Tenslotte draagt roken vaak bij tot een vervroegde menopauze.

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

De beste methode voor je baby is meteen volledig stoppen: je stopt van de ene dag op de andere – zonder de hulp van nicotinehoudende geneesmiddelen. Dat de nicotinesubstitutiebehandeling voor de baby in de buik zwaardere gevolgen heeft dan het roken zelf is een vergissing. Als je er niet in slaagt onmiddellijk te stoppen met roken, mag je nicotinevervangers zoals NICORETTE® enkel gebruiken na overleg met je arts.

Stoppen met roken tijdens de borstvoeding

Een nuttige methode voor je baby is meteen volledig stoppen: je stopt van de ene dag op de andere – zonder de hulp van nicotinehoudende geneesmiddelen. Echter, dat de nicotineontwenning voor de baby zwaardere gevolgen heeft dan het roken zelf is een vergissing. Als je er niet in slaagt onmiddellijk te stoppen met roken, mag je nicotinevervangers zoals NICORETTE® enkel gebruiken na overleg met je arts.

Stoppen met roken als er een kinderwens is

Voor een zwangerschap bestaan er verschillende methoden om rookvrij te worden. Dat geldt ook voor de partner die graag samen met de moeder van zijn kind wil stoppen. Elke roker is anders en moet voor zichzelf beslissen of hij liever onmiddellijk stopt met roken of eerder stapsgewijs rookvrij wil worden. Lees hier meer over de methoden om te stoppen met roken onder Therapie met nicotinevervangers.

Stoppen met roken: Ondersteuning is belangrijk

Of je nu al zwanger bent of zwanger wilt worden: Vertel al je vrienden, familie en collega's dat je van plan bent te stoppen met roken. Bijzonder belangrijk is de steun van je partner. Als je partner rookt, moedig hem dan aan samen met jou te stoppen. Dat maakt het niet alleen voor jou gemakkelijker om rookvrij te worden, maar voorkomt ook dat er passief gerookt wordt.