Roken: gevolgen voor de gezondheid

Dat sigaretten roken niet gezond is, weet bijna iedereen. Hier vind je alle feiten en de meest voorkomende 'rokersziekten'.
Gevolgschade voor rokers
longkanker (en andere kankertypes)
hartinfarct
hoge bloeddruk
beroerte
impotentie
rokershoest
Dit zijn slechts enkele ziekten die het gevolg kunnen zijn van tabaksgebruik. Deze potentiële ziekten kunnen mogelijks de levensverwachting van een roker verlagen. In Nederland sterven naar schatting 54 mensen per dag aan de gevolgen van roken. Zelfs passief roken kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid.
Gevolgen voor de gezondheid van de luchtwegen
Met elke sigaret ademen rokers meer dan 7000 chemische stoffen in. Daarom zijn de gevolgen van roken het zwaarst voor onze longen. Deze zijn in tegenstelling tot wat men vaak vermoedt, niet veroorzaakt door de nicotine, maar door de teer en andere partikels in de tabak.
Als die voortdurend worden ingeademd, verstoren ze de werking van de luchtpijptakken. Zo kunnen ze een chronische bronchitis veroorzaken, in de volksmond beter bekend als de 'rokershoest'. Als de luchtpijptakken nog smaller worden, spreken experten van een chronisch obstructieve bronchitis. Die kan zich ontwikkelen tot een chronisch obstructieve longziekte (afgekort als 'COPD'). Deze ziekte staat ook bekend als de rokerslong, met als symptomen een aanhoudende hoest, een verhoogde slijmproductie en kortademigheid.
Andere gevolgen van tabaksgebruik
Wie rookt, loopt een groter risico op kanker. Rokers krijgen niet enkel vaker te maken met longkanker dan niet-rokers: het risico op keel-, mond- en strottenhoofdkanker is bij rokers ook groter.
Bij rokers is bovendien het gevaar op baarmoeder- en borstkanker groter. Bij 1 op de 6 personen die overlijden ten gevolge van een hartaandoening is de oorzaak roken. Een roker heeft een 2 tot 6 keer verhoogd risico op hartaandoeningen of een beroerte en een 2 tot 4 keer verhoogd risico op hartfalen of perifeer vaatlijden dan een niet-roker.

Heb je nog vragen?
Hier vind je vele antwoorden op de belangrijkste vragen over stoppen met roken.

Wat kan jij besparen?
Ontdek in een oogopslag hoeveel je sigaretten je tot nu toe “waard” waren – per dag, per maand, per jaar!

Hoe stop je met roken?
Niet iedereen heeft genoeg wilskracht om zonder hulpmiddelen te stoppen met roken. Om jou te helpen, stelden we een stopprogramma van 12 weken samen. Zo behaal jij gestaag je doel.
Gerelateerde artikelen

Waarom is stoppen zo moeilijk?
Lees hier meer over wat psychische en fysieke nicotineverslaving is en hoe je die kan overwinnen.

Feiten en mythes
Er doen veel mythes de ronde over nicotine en over stoppen met roken. Ontdek hier de waarheid achter deze verhalen!

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Raadpleeg hier de informatie over de risico's die roken inhoudt – zowel voor als tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.