Vrouw hapt naar adem

Roken: Gevolgen ...

... voor je gezondheid

Dat sigaretten roken niet gezond is weet bijna iedereen. Maar de nicotine in de tabaksrook zelf is niet kankerverwekkend. Hier vind je alle feiten en de meest voorkomende "rokersziekten".

Gevolgschade voor rokers

  • longkanker (en andere types kanker)
  • hartinfarct
  • hoge bloeddruk
  • beroerte
  • impotentie
  • rokershoest

Dit zijn slechts enkele van de ziekten, die het gevolg kunnen zijn van tabaksgebruik. Als gevolg van deze potentiële ziekten kan de levensverwachting van een roker gevoelig dalen. In Nederland sterven 54 mensen per dag aan de gevolgen van roken. Zelfs passief roken kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gevolgen voor de gezondheid van de luchtwegen

Met elke sigaret ademen rokers meer dan 5000 chemische stoffen in. Daarom zijn de gevolgen van het roken het zwaarst voor onze longen. Die gevolgen worden in tegenstelling tot wat men vaak vermoedt, niet veroorzaakt door de nicotine, maar door de teer en andere kleine deeltjes in de tabak.

Als die voortdurend worden ingeademd, verstoren ze de werking van de luchtpijptakken. Zo veroorzaken ze een chronische bronchitis, die in de volksmond bekend staat als de "rokershoest". Als de luchtpijptakken nog smaller worden, spreken experten van een chronisch obstructieve bronchitis, die zich kan ontwikkelen tot een chronisch obstructieve longziekte (in het kort COPD). Deze ziekte staat ook bekend als de rokerslong, met als symptomen een aanhoudende hoest, een verhoogde slijmproductie en kortademigheid.

Andere gevolgen van tabaksgebruik

Wie rookt, loopt een groter risico op kanker. Rokers krijgen niet enkel vaker te maken met longkanker dan niet-rokers: het risico op keel-, mond- en strottenhoofdkanker is bij rokers ook groter.

Bij vrouwelijke rokers is bovendien het gevaar op baarmoeder- en borstkanker groter. 25% van de Nederlanders overlijdt aan hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en beroertes. Hierbij zijn hart-en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak na kanker.

Als je het van plan bent, vind je hier de juiste methode om te stoppen met roken.